1085

Времето и хищниците

Отивайки на риболов, ние задължително се интересуваме от прогнозата на метеоролозите. Това е разбираемо: кой иска през целия излет например да подгизва под проливния дъжд? Нали риболовът, на първо място, е удоволствие. Да се оценява обаче времето само от гледна точка на удоволствието, е приоритет на начинаещите риболовци, все още непросветени във всички тънкости на риболова. Опитният риболовец гледа на времето със съвсем други очи и се интересува преди всичко от това как едно или друго състояние на атмосферата ще повлияе на поведението на рибата, ще бъде ли тя активна и, съответно, ще кълве ли днес или не? Мнозина се опитват по определени външни признаци, известни само на тях, да предопределят изхода от риболова. Това обаче често не им се удава на 100%. Но все пак някакви общи закономерности в поведението на рибата има.

Нека да разделим времето на основните му компоненти: температура, налягане, влажност, направление и сила на вятъра, наличие на облаци и валежи. Ще се опитаме да разгледаме как всеки от един тях отделно влияе на кълването.

На риболовците, на които ловенето на хищни риби не е в стихия им, още повече със спининг, може да се стори, че температурата на въздуха влияе върху на избора на един или друг риболовен екип. Това далеч не е така. Например, стабилното в течение на няколко дни и, което е немаловажно – през нощта също, – горещо време се отразява по най-отрицателния начин на кълването на щуката и бялата риба. В малко по-ниска степен жегата влияе на активността на костура. Ниската температура през зимата до голяма степен влияе отрицателно единствено на желанието на самия риболовец-спинингист да отиде за риба. Но практика на някои “екстремални” риболовци все пак показва, че при студ и ясно, безоблачно небе рибата кълве значително по-често, а и едрите екземпляри, улавяни в такива условия съвсем не са рядкост.

Но във всяко правило има и изключения – случва се през най-горещото време на годината и при пълно безветрие хищната риба да кълве като обезумяла.

Резките спадания на температурата в течение на деня по правило вкарват във “вцепенение” много видове подводни обитатели. Това явление, макар и рядко, се случва и тогава рибата спира да кълве.

Влиянието на атмосферното налягане

Налягането е една от най-вредните за риболовеца характеристики на времето. Рязкото колебание на атмосферното налягане, също като при много хора, които са склонни към определен род заболявания, води до рязко влошаване на жизнеността (виталността) при рибите. Апетитът им например е пряко зависим от това и на практика изчезва. При здравите хора рязкото изменение на атмосферното налягане не се усеща. За риболовците, които отдават значение на атмосферните условия, барометърът би бил крайно полезен прибор (трябва да бъде със стрелки). На тези, които не знаят как точно да боравят с него, ще предложим няколко съвета.

За риболовците често не е от значение какво е налягането във всеки един момент. От по-голяма полза обаче ще им бъде знанието за начина, по който се изменя налягането (дали расте или намалява), както и интензивността на тези изменения. Ако тази информация е важна за вас, може да я проверите в който и да е момент, например непосредствено преди излизане от дома. Това става лесно: чукнете леко с пръст по стъклото на прибора, като наблюдавате внимателно поведението на работната стрелка. Тя мигновено ще се отклони точно към тази страна, в която в даденият момент се изменя налягането. За интензивността на изменението може да се съди по разстоянието, на което е отскочила стрелката. С течение на времето и с използване на прибора по този начин, можете да се научите да различавате “интензивното” и “бавното” изменение на налягането.

Именно интензивността, с която се изменя налягането, влияе на кълването на рибата. При рязко изменение на налягането – както при повишаване, така и при намаляване – активността на рибата също така рязко пада. Плавното повишаване на налягането влияе в по-малка степен, но също се отразява отрицателно на кълването. Единствено слабото му понижение практически не оказва влияние на кълването, а при някои условия даже го подобрява.

Влажността

Статистическите данни и резултатите от изследванията за влиянието на влажността на въздуха върху кълването на рибата са слабо застъпени. При прогноза за времето, в която синоптиците обещават влажност на въдуха близка до 100%, то това, по правило, означава дъжд във вид на много ситна водна завеса. А ако истински проливни дъждове се задържат в продължение на няколко дни, то за риба няма никакъв смисъл да се ходи. Въпреки това е общоизвестно, че за няколко десетки минути преди буря или кратккотраен дъжд, на едрата щука се отваря страхотен апетит. И ако в такова време се намираме в нейния “район”, то риболовът тогава може да стане незабравим.

Облачността

Облачността не влияе особено на кълването, но по интензивността на нейното изменение може да се съди за предстоящите изменения във времето в една или друга посока. Единствено е забелязано, че крайните й значения – абсолютна безоблачност и плътна ниска облачност – не са съвсем благоприятни за кълването.

Невъзможно е да бъдат дадени строги правила в съответствията на едно или друго време и кълването на рибата. Често пъти се е случвало да направим невероятен риболов в най-неблагоприятните времеви условия. Но могат да бъдат даден примерни удачни съчетания на атмосферните явления, предвещаващи почти на 90% успешен риболов.

Вятър

Някои спинингисти смятат вятъра за враг номер едно. Но според специалистите, ако бъде използван правилно, той може да стане верен съюзник на риболовеца. Много често именно ветровитото време активизира хищника. При силен, духащ с повече от 10 м/с вятър, разбира се, възникват много неудобства при риболова със спининг – както от брега, така и от лодка. И дистанцята на замятане намалява, и чувствителността на такъма се губи, и вълните заплашват да залеят лодката. Но пък в такива условия хищникът не е толкова внимателен и позволява да бъде приближен на доста близко разстояние, дори и на плитчините. Това се отнася в еднаква степен за распера, бялата риба и щуката.

Даже и при най-силният вятър винаги може да се открие достатъчно закътано и едновременно достатъчно рибно място. Но практиката показва, че най-добри резултати се получават, ако се приспособим към риболов именно на прибойния бряг – там, където вълните замътват водата и, следователно, размиват храна за дребните риби. Там също се образува и богата кислородна прослойка на водата. А това са най-благоприятните условия за хищника. Макар и често да не е удобно да се лови, но пък уловите практически винаги са богати.